Oreščki za odličen domač musli

Oreščki so v zadnjih letih pridobili velik pomen v zdravi prehrani, saj jih prehranski strokovnjaki vedno bolj priporočajo. To pa zato, ker predstavljajo koncentrat energije, kalcija in vitaminov ter antioksidantov. Ljudje se premalokrat spomnijo na oreščke in raje posežejo po že pripravljenih prigrizkih, čokoladah in sladicah. Z vedno večjim zavedanjem ljudi o tem, kako pomembna je zdrava prehrana za zdravje in preprečevanje številnih bolezni, se povečuje tudi uporaba oreščkov.

Pred nekaj dnevi me je pot zanesla v trgovino z zdravo prehrano, kjer se mi je pogled ustavil na bogato založenih policah z oreščki. Mandlji, lešniki, orehi, indijski orehi, arašidi in tudi njihove ekološke različice so privabili moje zanimanje. Zaradi zelo bogate ponudbe izbira ni bila ravno lahka. A sem kljub temu zadovoljna zapustila trgovino s polno vrečko različnih vrst oreščkov. Kupila sem tudi suho sadje in semena. Oreščki, ki sme jih kupila, so bili iz ekološke pridelave z ustreznim certifikatom. Zanje sem se odločila kljub dejstvu, da so bili nekoliko dražji.

Odločila sem se, da bom sama musli po lastnem okusu. V kupljenih in že pripravljenih muslijih me namreč velikokrat moti to, da imajo dodanega preveč sladkorja. Pripravila sem tri različne kombinacije muslijev in jih shranila v steklenih kozarcih s pokrovčkom. Najbolj všeč mi je bil tisti, ki je vseboval mandlje, lešnike, suhe jabolčne krhlje in neoluščen sezam ter malo cimeta. Odkar sem ugotovila, katera je moja najljubša mešanica oreščkov, suhega sadja in semen, mi ne pade na pamet, da bi kupovala industrijsko pripravljene muslije. Zelo rada jih jem skupaj z jogurtom, ki ga pripravim sama doma. V lonec z mlačnim mlekom dam malo navadnega jogurta in pokrijem. V pol litra mleka dam približno pol decilitra navadnega jogurta. Naslednje jutro imam že pripravljen odličen domač jogurt, ki mu dodam moj najljubši doma pripravljen musli. Moj dan je takrat popoln.