Celovita zaščita terase

Nekateri deli zgradb so bolj kot drugi izpostavljeni vsem možnim vremenskim razmeram, zato morajo biti primerno zaščiteni. Pri večini objektov je najbolj na udaru streha, katere funkcija je pravzaprav točno obramba preostalih delov zgradbe pred vremenskimi vplivi. Svoje pri tej zaščiti dodajo še zidovi, ki ščitijo predvsem pred vetrom ter temperaturnimi spremembami. Na ta način lahko učinkovito zavarujemo celotno hišo oziroma vse objekte, ki imajo uporabne prostore v notranjosti in pod varnim zavetjem strehe. Vendar pa imajo objekti pogosto tudi prostore, ki segajo preko okrilja strehe in varnega zavetja zidov.

Govorimo o terasah, ki so izpostavljene vsem vremenskim vplivom brez zaščite strehe in zidov.

Kako torej poskrbeti za zaščito terase? Glede na to, da je terasa v uporabi predvsem v toplih sončnih dneh, je treba najprej poskrbeti za zaščito pred močnim sončnim sevanjem in pretirano vročino. Pri tem nam pomagajo tende, ki so namenjene prav zaščiti pred soncem. Tenda, nameščena nad teraso, bo v sončnih poletnih dneh zagotovila senco in posledično prijetno okolje za preživljanje časa tudi v vročih urah dneva. Tende nudijo tudi osnovno zaščito pred dežnimi kapljami, če so primerno nameščene pa ščitijo še pred hudim vetrom. V toplih in razmeroma suhih poletnih dneh bodo tende torej zadoščale za učinkovito zaščito terase.

Ne smemo pa pozabiti na teraso v vremensko manj ugodnih mesecih leta. Če želimo teraso uporabljati tudi v slabem vremenu, ali pa tudi če želimo teraso le učinkovito zavarovati pred vremenskimi nevšečnostmi, je dobro poskrbeti za dodatno zaščito. V ta namen uporabimo trdnejše nadstreške, pa tudi nekatere tende so primerne za učinkovit boj proti vremenu. Materiali, ki se v takšnih primerih uporabljajo, so predvsem steklo, aluminij in umetne mase, ključna lastnost pa je seveda vodoodpornost in nepropustnost.

S primerno zaščito terase lahko prostor izkoristimo vsak dan v letu, ne glede na vreme. Poleg tega z ustrezno zaščito bistveno podaljšamo življenjsko dobo in izgled vseh elementov na terasi.