Varuška ima zelo zahtevno delo

Delo varuške je vse prej kot rutinsko. Varuška mora otroka animirati, ga spodbujati k ustvarjanju in igranju iger, z njim se mora ukvarjati, mu pomagati narediti domačo nalogo in podobno. Znati mora reagirati tudi v nepredvidenih situacijah, ko gre nekaj narobe. Najbolje je, da se zato odločite za varuško z dolgoletnimi izkušnjami. Varuško mora otrok sprejeti in ji zaupati, če ne, je vse zastonj in raje poiščite novo. Kako prepoznati dobro varuško? Ponujamo vam nekaj nasvetov.

Dobra varuška dela s srcem in bi to delala tudi brez plačila. Z otroki, ki jih varuje, ravna, kot bi bili njeni lastni. Del denarja, ki ga zasluži, namenja novim znanjem in lastnemu razvoju. Varuška se mora namreč konstantno izobraževati, da ji ne zmanjka ustvarjalnih idej ali materiala, ob katerem lahko otroci kvalitetno preživljajo svoj prosti čas. Otroci ob dobri varuški komaj čakajo, da bo ponovno prišla na dom. Dobro je, da starši poslušajo svojega otroka, če ta negoduje nad varuško. Otroci nikdar ne lažejo in si ne izmišljujejo. Če je nova varuška primerna za otroka, vam bo najbolje povedal sam.

Seveda je dobro, da se že na uvodnem sestanku od varuške pozanimate, kako bi ravnala v določenih situacijah, kakšna je njena filozofija varovanja, kako gleda na kaznovanje otrok, ali zna razporejati čas otrokom, na kakšen način spodbuja otroka h kvalitetnemu preživljanju prostega časa in podobno. Dobro je, da ima opravljen izpit iz prve pomoči in da zna takoj ukrepati, če se otroku karkoli zgodi. Dobro si oglejte, kako je urejena in kakšen vtis je pustila na vas. Je primerna za delo z otrokom ali ne? Na vaš oglas se bo verjetno prijavilo lepo število brezposelnih žensk. Zanašajte se na svojo intuicijo, pa tudi na svoj razum. Ali ima varuška lastne otroke? Koliko izkušenj z varovanjem otrok ima? Pozanimajte se o temin še čem.